Nog 1 dag…

Nog 1 dag….
Morgen is het 15 maart,  de dag van de landelijke verkiezingen. De afgelopen weken hebben politici zichde blaren op de tong gepraat om ons te overtuigen waarom we nou juist op hun partij zouden moeten  gaan stemmen.
We hebben in de diverse debatten allerlei standpunten voorbij horen komen en was er heel summier aandacht voor het klimaat en de klimaatverandering.
Gelukkig zijn er wel al tastbare resultaten geboekt, denk aan het verbod op gratis plastic tasjes.  Maar hoe kun je op een groene, ‘milieuvriendelijke’partij stemmen als deze cruciale onderwerpen eigenlijk geen onderwerp van debat zijn geweest?
Wereldwijd worden er klimaatverdragen gesloten, zijn bedrijven bezig om duurzamer te werken en proberen particulieren hun stukje van de wereld schoon te houden voor de wereld van morgen.

Om toch een beeld te krijgen hoe belangrijk het klimaat, de circulaire economie e.d. zijn voor de politieke partijen is er een overzichtelijke kieswijzer Duurzame Economie.  (www.duurzaambedrijfsleven.nl)

duurzame kieswijzer
Een duidelijk schema waarin de standpunten van de partijen duidelijk worden weergegeven.
Een paar dingen vallen op:
* Er zijn drie partijen de op alle onderdelen “groen” scoren, inclusief de SDG’s (zie note), de D66, ChristenUnie en GroenLinks.
* Er is slechts één partij die alleen op het belastingstelsel “groen” denkt en op alle andere onderdelen “rood” kleurt, de PVV.
Mocht je meer willen weten over het beleid van een partij inzake duurzaamheid, klimaat en milieu, dan zou je even het  programma van de betreffende partij moeten lezen.
Note: SDG’s zijn 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) opgesteld door de Verenigde Naties. Ze worden gepromoot als de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. (www.Wikipedia.org)
1. Geen armoede
2. Geen honger
3. Gezondheid
4. Educatie / onderwijs
5. Gender gelijkheid
6. Schoon drinkwater
7. Schone energie
8. Werk en economische groei
9. Industrie, innovatie en infrastructuur
10. Verminderde ongelijkheden
11. Duurzame steden
12. Verantwoord voedsel
13. Klimaat
14. Leven onder de zeespiegel
15. Leven op land
16. Vrede en veiligheid
17. Samenwerking om deze doelen te behalen
Ik wens alle partijen, stemburomedewerkers en vrijwilligers morgen heel veel succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s