Klimaatverandering

Climate of Concern, een korte film uit 1991, gemaakt door de Shell, stond de afgelopen week volop in de belangstelling.
In deze film wordt  gewaarschuwd voor de gevolgen van klimaatverandering voornamelijk veroorzaakt door de industrialisatie.
Nog eerder, nl. in 1957,  werd ook al gewaarschuwd voor de gevaren van het broeikaseffect als gevolg van industrialisatie, getuige dit bericht op Twitter.
krant-1957
In Climate of Concern worden diverse oorzaken benoemd inzake de toename van de broeikasgassen en dan met name het gebruik van fossiele brandstoffen.
Echter, Shell geeft in 1991 ook al (groene) oplossingen om het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen in de vorm van wind-, zonne- en nucleaire energie. Er is ook geprobeerd om een duurzame tak op te zetten, maar dit was niet rendabel genoeg.
Ook wordt er in de film al gesproken over een ‘carbon-tax’, een belastingheffing op CO2.
https://www.youtube.com/watch?v=0VOWi8oVXmo&t=47s     klik op de link.
Sinds de jaren tachtig wordt al gewaarschuwd voor de gevaren van klimaatverandering.  In de VS waren het vooral olie- en gasbedrijven die voorop liepen in het onderzoeken van de risico’s. Het waren deze bedrijven die zich al vroeg realiseerden dat het tegengaan van de opwarming een drastische vermindering in het gebruik van fossiele brandstoffen zou betekenen. In 1989 hield Shell bij de aanleg van een boorplatform al rekening met extremer weer en een stijging van de zeespiegel. (Bron: decorrespondent.nl)
Ondanks alle kennis over klimaatverandering is Shell toch al decennia bezig om olie en  gas te winnen op moeilijk te bereiken plekken, o.a de diepzee en de Noordpool.
Ze weten wat er nodig is om klimaatverandering aan te pakken (strak overheidsbeleid) en presenteert Shell zich als innovatief, competitief, vooruitstrevend en toekomstgericht energiebedrijf.
Journalist Jelmer Mommers doet al meer dan een jaar onderzoek en zijn reconstructie van Shells daadwerkelijke gedrag vertelt het verhaal van opportunisme en nalatigheid.
Aan het eind van de film zegt de voice-over:   Climate chance matters to us all.
Ik zou zeggen: Shell, pak je verantwoordelijkheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s