Duurzaam eten?

Afgelopen week werd er in alle media aandacht aan gegeven: Eet minder vlees, spaar het  milieu.
In een artikel in de Volkskrant een stond een oproep van het RIVM
om minder vlees en minder dierlijke producten (melk, kaas, zuivel) te gebruiken, minder alcohol en frisdrank te consumeren. Uiteindelijke doel is om te komen tot een duurzaam en gezond voedingspatroon.
Onze huidige eetgewoonten zijn verspillend, milieubelastend, ongezond en dikmakend en
het RIVM vindt dat de overheid een actievere rol moet spelen om duurzaam en gezond eten te bevorderen. (Note: de overheid reageerde op deze uitspraken door te stellen dat het niet de bedoeling is dat zij gaan bepalen wat de consumenten moeten eten)

artikel-vk1Bron: Volkskrant

In de bovenste grafiek is te zien dat de productie van vlees het meest vervuilend is van  onze voeding, n.l.  10 kg. CO2 per kilo vlees.
Als je dat vergelijkt met de vervuiling in de groepen van groente en fruit, kun je je de oproep om minder vlees te consumeren wel voorstellen.
Echter, in de winkels ligt ook vaak groente en fruit uit andere landen. Als die met het vliegtuig vervoert worden, veroorzaakt dat ook al een belasting voor het milieu.
(vraag is of die gegevens ook meegenomen zijn in de grafiek)
Het dilemma waar we als consument vaak voor staan is de prijs. Wij als consument willen eigenlijk goedkoop eten, terwijl bedrijven graag winst willen maken.
Ideaal zou zijn als de supermarkten bijv. de biologische producten vaker in de aanbieding doen. Dan wordt het al aantrekkelijker om te kiezen voor duurzaam.
Hoe doe je dat dan, als je weet dat de productie van voedsel wereldwijd verantwoordelijk is voor ruim 25% van de uitstoot van broeikasgassen?
In ieder geval inzetten op duurzamere productieprocessen en gebruik maken van de al aanwezige kennis.
Op de gisteren gehouden Nationale Voedseltop was de uitkomst dat Nederland over vijf of tien jaar koploper wil worden in gezonde en duurzame voeding. Voedsel Anders (netwerk voor eerlijke landbouw) constateert dat dan wel iedereen een stem zou moeten hebben en niet alleen vertegenwoordigers van het kabinet en de grote supermarktketens. Volgens hen was het verstandiger geweest om ook boeren en burgers die zich al bezig houden met duurzame voedselsystemen uit te  nodigen.
Tot slot nog even dit:
Als ik het aanbod bekijk van Nederlandse supermarkten dan zie je, als het gaat om groente en fruit, dat er in heel sterk ingezet wordt op gemaksproducten.  In Nederland kun je vaak kiezen uit een groot assortiment voorgesneden groente, verpakt in plastic zakjes. Op stations kun je bij de ‘to go’ winkels zelfs voorgesneden appels in een plastic zakje kopen.
Al die handelingen èn het plastic waar de producten in verpakt worden kun je volgens mij niet echt duurzaam noemen. Het meest storende vind ik dat de prijs dan ineens niet meer zo belangrijk is.
Ik wens jullie een fijn weekend.

2 gedachtes over “Duurzaam eten?

  1. Ik koop mijn groente en fruit altijd op de markt. Heerlijk vers en niets voorverpakt! Dat zou iedereen moeten doen! En groente en fruit van het seizoen is trouwens ook gewoon het lekkerst. Waarom zou je dan kiezen voor producten uit het buitenland?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s