Circulaire economie

Deze week is het de week van de circulaire economie. Letterlijk vertaald betekent een circulaire economie een kringloop economie.
Op www.wikipedia.org  staat de volgende definitie:
Onder kringloopeconomie wordt een economisch en industrieel systeem verstaan waarin geen eindige grondstoffenvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen opnieuw worden ingezet in het systeem.
Energie voor een zuivere kringloopeconomie dient afkomstig te zijn van herbruikbare bronnen met name zon en wind.
Het laatste, energie van de zon en wind,  wordt op het moment breed uitgemeten in de media vanwege de sluiting van de kolencentrales en de bodemdaling in Groningen ten gevolge van de gaswinning.
Hoe kan een bedrijf circulair ondernemen?
Door produkten efficiënter te ontwerpen en materialen  zoveel mogelijk te hergebruiken.
Een goed voorbeeld van circulair ondernemen is Ecover . Ecover maakt van plastic uit o.a. de grachten van Amsterdam nieuwe flessen. Verder participeert Ecover ook met strandopruimacties. Zo wordt plastic afval grondstof voor hun IMG_2170verpakkingen.
Ook G-Star (bekend van denim kleding) gebruikt al sinds 2008 gerecyclede materialen voor hun kleding. Sinds 2016 ontwikkelen ze een collectie waarin plastic van aangespoelde drinkflessen wordt verwerkt.
Wat kunnen we zelf doen?
Er zijn genoeg mogelijkheden om thuis uit te voeren.
Een goed voorbeeld wat je zelf thuis kunt doen, is o.a. elektriciteit via zonnepanelen. Het is wel even een investering, maar op termijn (wordt ons beloofd) zou het rendabel zijn.
Goed afval scheiden:
Bewust omgaan met het afval betekent dat b.v. groente-, fruit- en tuinafval tot compost kan worden verwerkt.
Plastic afval kan worden verwerkt tot o.a. tuinstoelen.
Reparatie: Laat eens een kledingstuk repareren (of zoek iemand die het voor je kan doen). Zijn kleine apparaten kapot, breng ze eens naar een Repair Café.
Recyclen: Oud wordt nieuw, van leren banken en oude jeans maakt www.upcycled.nl prachtige tassen.
Door zelf kleine stapjes te zetten, kun je zelf al veel betekenen voor de circulaire economie.
Het streven is een volledig circulaire economie in 2050. Daarom is de rijksoverheid
vorig jaar in september het programma Circulaire Economie gestart. Om ervoor te zorgen dat er in 2050 genoeg te eten is en er voor iedereen noodzakelijke goederen zoals kleding en apparaten zijn, moet onze economie circulair worden. In een circulaire economie ontstaat geen afval. Dat komt doordat producten efficiënter worden ontworpen en materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt.
(www.rijksoverheid.nl )
Op deze site staat een leuke folder die je kunt downloaden.
Succes en alvast een fijn weekend.

Een gedachte over “Circulaire economie

  1. Dankjewel voor dit inzichtelijke artikel over de circulaire economie. Je hebt gelijk dat we naar een maatschappij toe moeten die niet afhankelijk is van eindige grondstoffen. In andere woorden: men hoeft niet per se een gesloten systeem te realiseren waarbij de afvalstoffen de grondstoffen vormen. (Zou wel ideaal zijn) Maar men kan met herbeplanting en het gebruik van zonne- en windenergie onafhankelijke worden van fossiele brandstoffen en afval reduceren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s