Comfortabel minimalisme

Minimaliseren, het loopt als een rode draad door mijn blogposts.
Sommige minimalisten tellen hun spullen en zijn pas tevreden als ze 100 of minder items bezitten. Maar voelt dat dan nog comfortabel?
Die vraag stelde ik mezelf de afgelopen
dagen.
Natuurlijk kun je op 100 spullen na (inclusief kleding en persoonlijke verzorging) alles weggeven, doneren of naar de recycling brengen. Na het opruimen van mijn kleding, boeken en andere spullen, ga ik ruim over 100 items heen. Waarom?
Omdat ik nog steeds heel blij wordt van b.v. een theeservies dat ik van mijn moeder heb gekregen.
Ook heb ik foto’s van mijn opa’s en oma’s in de kamer staan.
Waarom? Die foto’s staan niet alleen voor het feit dat ze familie zijn, maar ze symboliseren ook de toekomst. Deze vier mensen staan als jonge mensen aan het begin van een leven samen, ze hadden dromen en wensen.
En ja, het zijn twee fotolijstjes die dag-in dag-uit stof staan te vangen. Ik poets ze met plezier elke week weer schoon.
Daarentegen heb ik geen extra apparaat dat dient als wekker. Vanaf het moment dat mijn wekker-radio kapotging, legde ik mijn mobiele telefoon naast mijn bed. Er zijn diverse apps van radiostations die een wekkerfunctie hebben, dus dat scheelt weer een apparaat.(en schoonhouden)
Trouwens, een mobiele telefoon is multifunctioneel in te zetten.
Ik gebruik ‘m ook als o.a. kookwekker en stappenteller. Mijn broer liet me vorige week een app zien waarmee je in het café je biertjes kunt betalen.
Een ander fenomeen is minimaliseren in de keuken.
Natuurlijk is het fijn om in 1 kast alle borden, kopjes en glazen te kunnen opruimen. De vraag is of het werkbaar is. Stel dat je onverwacht bezoek krijgt, dan zul je toch eerst moeten afwassen om je bezoek een schoon kopje te geven. Of je zou er voor kunnen kiezen om voor bezoek wegwerp artikelen aan te schaffen.
In het kader van afvalminderen is dat niet mijn keuze.
Ik heb dan ook genoeg kopjes en glazen in de kast staan ‘just-in-case’.
Hetzelfde geldt ook voor schilderijen aan de muur of kussens op de bank. Wij hebben een speciaal voor ons gemaakt schilderij aan de muur hangen. Het moet wel heel raar lopen, wil ik die bij het grof vuil zetten. Houd jij van kussentjes op de bank? Laat je niet weerhouden door het feit dat dat wel eens niet minimalistisch kan zijn.
Ergens trek je voor jezelf een grens tussen minimaliseren en toch comfortabel leven.
Wat werkt voor jou? Waar voel jij je goed bij? Waar wordt jij blij van?
Er zijn genoeg sites en boeken die je als inspiratie kunt inzetten en waar je veel van kunt leren. Uiteindelijk bepaal je zelf jouw eigen definitie van minimalisme.
Ik wens jullie een fijn weekend.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s