Weekend Bremen

Afgelopen  weekend zijn we naar Bremen geweest.
Het was al voorspeld, maar het was inderdaad ontzettend druk met bezoekers van debremen-domplein
kerstmarkt.
Zoals jullie weten woon ik vlakbij de Duitse grens en ben ik vaak op Duitse kerstmarkten geweest, maar de markt in Bremen was prachtig.
Het begin van de markt was op nog geen honderd meter lopen van ons hotel en ik moet zeggen dat ik het thema van de middeleeuwen wel erg origineel vond. Wat ook mijn goedkeuring heeft is het statiegeld-systeem voor glazen en mokken.
Glühwein, bier en warme chocolademelk wordt in glazen en mokken geserveerd en je betaalt per item
2 euro statiegeld. Ideaal om afvalstromen te beperken.
Op het plein bij de Dom stonden niet alleen stands met etenswaren, maar ook met, jawel, vegan borstels. Daar kocht ik onderstaande loofah. Het is ultradun en het wordt verkocht als multifunctioneel ‘zeepbakje’.
Je legt er zeep op en het vocht trekt in de loofah. Daarna kun je ‘m gebruiken als schuursponsje voor bv. de wastafel.
loofah
Tijdens de donkere dagen van december en januari vind ik het altijd gezellig om kaarsjes aan te steken.
Ik koop meestal waxinelichtjes, maar vind de cupjes niet erg ‘zero waste vriendelijk’.
Bij één van de kaarsenstands vond ik glazen waxinelicht houdertjes. Helaas verkochten ze geen “cuploze’ waxinelichtjes, dus die zal ik even ergens anders moeten halen.

glazen-waxinehouders

Verder kocht ik een vintage emaile bakje die ik gebruik als afvalbakje voor groente- en fruit afval, koffiedik, thee e.d.
Ik heb ‘m al in gebruik en ik wilde jullie niet opzadelen met een foto van mijn afval.
Het viel me namelijk al eens eerder op dat als ik een bakje op het aanrecht zet, ik nog sneller het kleinere afval scheid. Dit bakje past precies in mijn spoelbakje naast de gootsteen, dus ik heb geen extra item op het aanrecht staan.

In de kerstvakantie ga ik kijken of ik de twee afval-emmers in het kastje onder het aanrecht in gebruik blijf houden. De emmer voor het groen-afval kan in principe òf ingericht worden voor ander (herbruikbaar of recyclebaar) afval òf helemaal weg.
Een kleine challenge misschien als voorbereiding op 2017 als de gemeente de diftar invoert.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s