Capsule Wardrobe (2)

Zoals beloofd vandaag een vervolg op mijn blogpost van afgelopen dinsdag.
Afgelopen dinsdag schreef ik over hoe ik ben begonnen met een capsule wardrobe en waar je op let
als je met een capsule wardrobe wilt beginnen.
Mocht je er zelf niet uitkomen, kijk dan eens op het YouTubekanaal van Light by Coco.
Coco is minimalist en geeft in haar video’s niet alleen tips en trucs hoe je  kunt minimaliseren, maar ook hoe je een capsule wardrobe kunt samenstellen.

Coco heeft ongeveer 20 video’s inzake een capsule wardobe. Niet alleen over het samenstellen, maar ook kledingadviezen en combinaties maken. Dat is namenlijk de grote kracht:  als alle items in je kast ‘samenwerken’.
Ik kwam laatst een “capsule wardrobe tag” tegen en  door deze vragen te beantwoorden zal ik proberen mijn ervaringen te vertellen.
1.Wanneer ontdekte je het “capsule wardrobe” concept?
Al lange tijd ben ik bezig mij te verdiepen in minimaliseren en zoals ik al in mijn vorige blogpost aangaf, ben ik  al mijn spullen gaan opruimen. (volgens de methode van Marie Kondo). In een artikel kwam ik Project 333 tegen van Courtney Carver. Project 333 houdt in dat je 3 maanden 33 kledingstukken gebruikt. Elke drie maanden check je of je capsule wardrobe nog voldoet qua seizoen. Je kunt iets toevoegen of vervangen, maar je gaat elke drie maanden verder met een basis van 33 items.
2. Waarom heb je een capsule wardrobe? 
Ik heb een capsule wardrobe, omdat ik er een sport van maak om te zien of ik er met (naar verhouding) weinig kleding toch leuk uit kan zien. Bovendien had ik redelijk veel kleding in de kast hangen en liggen. Zoveel, dat ik bij wijze van spreken een blouse met een pincet ergens tussenuit moest trekken. Dat is  nu verleden tijd.
3. Wat vind je het leukst aan een capsule wardrobe?
Het leukste aan een capsule wardrobe vind ik eigenlijk toch wel dat ik de drive niet meer heb om de stad in te gaan en vervolgens met een tas met spullen terug te komen die kocht om het kopen. Ik ga nu veel bewuster winkelen en zoek met zorg kledingstukken uit die ik echt nodig heb.
4. Wat vind je moeilijk?
Ons klimaat maakt het enigszins lastig om te zeggen dat je met 33 (of 26 of 50) kledingstukken het hele jaar rond genoeg hebt. Zo houdt ik geen vaste maanden aan waarin ik kledingstukken wissel. Zo draag ik in de lente de items uit mijn wintercollectie en wissel ik de echte zomeritems pas in juni-juli.
5. Wat is een goede tip voor beginners?
Mocht je willen beginnen met een capsule wardrobe, houd dan kleding apart voor het geval je b.v. een verkeerde kleur jeans of colbert hebt die totaal niet te combineren is met de andere kledingstukken. Zo kun je altijd nog switchen, maar hoef je niet iets nieuws te kopen.
6. Hoeveel kledingstukken heb jij in jouw capsule wardrobe?
Op dit moment heb ik in mijn wintercapsule 25 kledingstukken in de kast hangen.
5 jeans
4 vesten
4 T-shirts korte mouw
2 shirts lange mouw
2 rokjes
4 blouse
1 jurk
1 colbert
2 korte jasjes
Conclusie: Ik ben nu iets meer da een jaar bezig met een capsule wardrobe en het bevalt mij prima. Ruimte in de kast, geen keuzestress (maar toch altijd wat om aan te trekken), minder te onderhouden en minder rommel zijn zomaar wat voordelen van het hebben van minder kleding. De richtlijnen zoals ze beschreven zijn in Project 333 heb ik in eerste instantie wel gevolgd, maar toen bleek dat het niet haalbaar was met de seizoenen, heb ik de richtlijnen aan mijn situatie aangepast.
Volgende keer: hoe onderhoud ik mijn kleding, schoenen en tassen?
Fijn weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s