5 Stappen

Eigenlijk heb ik al mijn hele leven voorbeelden gezien van geld- en milieubesparende maatregelen.
Daar wil ik mee zeggen dat ik als kind de volwassenen om mij heen bezig zag met 
o.a  een moestuin, een allesbrander en koken met groenten bij voorkeur uit eigen tuin.

Mijn opa en oma hadden een grote tuin met een moestuin en een kippenhok. In de moestuin groeiden de aardappels en groenten voor eigen gebruik en de kippen hielden ze voor de eieren.
Mijn ouders hadden thuis een allesbrander. Als we in het bos gingen wandelen, kwamen we steevast terug met een zak dennenappels. Ideaal voor in de allesbrander, want de dennenappels  gaan gloeien in plaats van branden. Zo werd het (in die tijd) dure gas bespaard. Mijn vader maakte op een gegeven moment zelf briketten van kranten. De kranten werden geweekt en de pulp ging vervolgens in een pers. De briketten werden gedroogd en vormden zo weer brandstof voor de allesbrander.

Nu komen al die voorbeelden uit mijn jeugd van pas komen om mijn eigen  draai te geven aan een betere leefwereld. Minder plastic en vindingrijk zijn.

Vandaag 5 stappen die ik zelf zet (of heb gezet) om te besparen. Dat kan gaan om energie, geld of het milieu.

1. Huis
Ons huis is gebouwd in 2003 en aan alle kanten geïsoleerd. We hebben veel ramen op het zuiden, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van verwarming en verlichting door de zon. Leidingen van de verwarming zijn in de vloeren weggewerkt zodat het op de 1e verdieping aanvoelt alsof we vloerverwarming hebben.

2. Zo weinig mogelijk de wasdroger gebruiken.
Ik heb de maand november voor mezelf uitgeroepen tot de “No dryer month”.
Ik wil proberen om de wasdroger eigenlijk niet te gebruiken. Zo af en toe gebruikte ik de droger voor een dekbedovertrek of klein wasgoed. Met een mini droogmolen en een wasrek in huis is het eigenlijk onzin en kan ik prima de was ophangen.
3. Zonnepanelen
We zijn ons aan het oriënteren om zonnepanelen op ons huis te plaatsen. Het vergt wel een investering, dus we zijn aan het kijken naar de beste aanbieder.
4. Koken met pure ingrediënten
Het is de laatste jaren steeds makkelijker geworden om pakjes en zakjes én voorgesneden groenten aan te schaffen om daar vervolgens een verantwoorde maaltijd van te maken.
Op het etiket staan namen van toevoegingen die je niet uit kunt spreken, maar zonder commentaar wel opeet. Gek toch?
Voedsel van pure ingrediënten smaakt beter, is gezonder en als bijkomend voordeel bespaar je op het afval. En dat bespaart weer geld.
5. Openbaar vervoer
Sinds juni werk ik in hartje stad. En zoals in veel andere plaatsen in Nederland, is het ook in Enschede niet bepaald goedkoop om te parkeren. Eens dagkaart kost al gauw €10,=.
Als ik met de bus ga betaal ik €4,= per dag. Mijn keuze was dan ook snel gemaakt.
Dit zijn de 5 stappen voor nu. Onderweg naar een zero waste lifestyle zullen deze stappen daar uiteindelijk ook aan bijdragen.
Ik wens iedereen een goed weekend.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s