“Rot op met je milieu”

is de titel van een serie op NPO 2 uitgezonden van 11 t/m 14 oktober 2016.
In de 4 afleveringen zette presentator Dennis van de Geest 6 mensen bij elkaar in 1 huis.
Mensen met verschillende achtergronden ….

en verschillende meningen over ons milieu.

Huis
Het huis waarin ze twee weken zouden wonen was leeg, maar zou in de loop van de tijd gevuld gaan worden met meubeltjes, het geproduceerde afval én de CO2 uitstoot. De CO2 uitstoot werd gesymboliseerd door grote ballonnen.
Het afvalwater werd opgevangen in een grote tank van 1000 liter en het toilet werd vervangen door een compost-toilet. Afval werd (gelukkig) gescheiden verzameld in bakken en dozen.

Opdrachten
De bewoners kregen elke dag een taak of opdracht die te maken had met het milieu of afval. Zo gingen ze bv.:
* Werken bij de vuilnisophaaldienst in Amsterdam. Na de shift mochten ze kijken naar de verwerking.
* Urine verzamelen bij Lowlands. In de urinoirs werd urine opgevangen. Dit werd met een klein vrachtwagentje verzameld en naar een verwerkingsfabriek gebracht waar er vervolgens kunstmest van werd gemaakt.
* Riolering en pompen schoonmaken. Er wordt van alles in het toilet gegooid wat in de rioleringsbuizen aankoekt. De deelnemers gingen onder de grond met beschermende kleding om de buizen schoon te spoelen.
* Bij binnenkomst in het huis waren geen meubelen. Die hebben de deelnemers bij elkaar gezocht bij het grof vuil wat aan de straat was gezet.
* Ze liepen mee met een onderzoeker van stormvogels. Ze werden geconfronteerd met het plastic wat in deze (en andere zeedieren/zeevogels) dode dieren wordt aangetroffen.
* Ze gingen mee met “dumpster diven” en “skippen”. Na een markt wordt er voedsel weggegooid wat eigenlijk nog best te eten is. Dit nemen de “skippers” mee. “Dumpster divers” zoeken in de containers van restaurants en supermarkten naar voedsel wat soms over de datum is, maar goed verpakt en dus nog te eten. Vervolgens werden er heerlijke maaltijden van gekookt.
* Deelnemers gingen logeren bij mensen die zelf-voorzienend leven.

Heel interessant was om te zien hoe de meningen verdeeld waren over de zin (en onzin) van bepaalde acties.
De studente duurzaamheid en rechtenstudente probeerden de anderen er constant van te overtuigen dat ze verkeerd bezig waren en dat het met het milieu echt slecht gesteld was. De rechtenstudente was er zeker van dat wij de laatste generatie zijn die nog voor een verandering konden zorgen.
Er waren twee deelnemers die alles klinkklare onzin vonden en zij zetten zich dan ook af tegen alle maatregelen die het milieu konden ontzien.
Aan het eind van de serie waren zij van mening dat het allemaal niet zo erg kon zijn en waren niet van plan om iets in hun levenswijze aan te passen.

Wat ik opvallend vind, is dat er aan de ene kant veel informatie wordt gegeven over het milieu, klimaat en de gevolgen van o.a broeikasgassen en veel wordt gefaciliteerd om als burgers mee te kunnen werken, maar aan de andere kant bv. het afval ongescheiden wordt aangeboden. Het gebruik van single-use plastic (mooi in beeld gebracht door 10.000 lege plastic flesjes vanaf een hoogte te storten) wat de normaalste zaak van de wereld is, maar een grote bedreiging vormt voor zeedieren.
De meningen van de zes deelnemers waren zeer uiteenlopend en als dat de opmaat is, is er nog veel werk aan de winkel.
Wereldwijd is er gelukkig al veel aandacht voor de gevolgen voor het milieu van onze niet zo milieuvriendelijke acties, zoals bijvoorbeeld de zero-waste movement. Daarover in en volgende blogpost meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s