Heel veel plastic en heel veel kennis over plastic. Maar dan?
Hoe ga je de kennis omzetten in daden?
Ga je je kennis delen zodat iedereen weet wat ie met plastic afval moet doen? Ga je de plastic industrie verplichten om bio-plastic te produceren?
Ik schreef al eerder een stuk over journalist Bahram Sadeghi die 1000 dagen zijn plastic afval verzamelde (hier het artikel).
Deze week eindigt zijn expositie in Amsterdam met een interactieve avond in Pakhuis de Zwijger ook in Amsterdam. Bahram Sadeghi presenteert 29 september zijn bevindingen van het experiment.
Afgelopen zaterdag was de bijlage Vonk van de Volkskrant geheel gewijd aan plastic. De titel is “Dit moet minder kunnen”. De actie van Bahram Sadeghi komt aan bod, het verbod op single-use plastic tasjes en de weduwe van de ontwerper van het plastic tasje vertelt waarom zij gruwt van plastic.
We zijn het er met z’n allen wel van overtuigd dat de hoeveelheid plastic moet verminderen, maar experts zeggen : “opruimen is een illusie, pak de productie aan”.
Een oplossing is de productie tegengaan van plastic dat maar één keer gebruikt wordt, een inzamelingssysteem op poten zetten en plastic dat toch in het milieu belandt onderscheppen voordat het in zee belandt. (Vonk, 24 september 2016)
Ook industrieel ontwerpers moeten met hun kennis en moderne technologiën natuurlijke materialen bewerken zodat ze goede eigenschappen krijgen, maar toch volledig biologisch afbreekbaar zijn.
Een veelgehoorde klacht over plastic zwerfvuil is dat er te weinig afvalbakken voor plastic afval zijn.
Onderstaande foto is gemaakt in winkelcentrum Klanderij in Enschede.
Hier dus geen excuus voor rondslingerend afval.