Leven zonder afval (4)

Zomaar een vraag: Is het mogelijk om te leven  zonder afval? 
Of een ‘zero-waste’ lifestyle inderdaad mogelijk is, daar zijn de meningen over verdeeld.
De resultaten van de 100-100-100 Challenge in Twente lieten zien dat restafval inderdaad verlaagd kan worden. Volgens cijfers van Twente Milieu produceerden inwoners van Twente eerder 55 kilo restafval per 100 dagen. De deelnemers van de Challenge lieten zien dat het mogelijk is om in 100 dagen nog slechts 4,5 kilo restafval per 100 dagen te verzamelen.
Ook de ‘Zero wasters’ die ik regelmatig op social media voorbij zie komen reduceerden hun restafval tot 1 weckfles per jaar, soms voor een gezin van 4 personen.
Hoe dan?
In deel 4 : Persoonlijke verzorging
Op het gebied van persoonlijke verzorging is ook veel te besparen op het afval.
Kijk maar eens rond in de badkamer hoeveel flesjes en potjes er staan.
Douchen en haar wassen kan ook heel gemakkelijk met een stukje zeep. Mijn persoonlijke ervaring is dat niet alle zeep geschikt is om je haren mee te wassen. Ik gebruik nu een zeep met aloe vera voor huid en haar.
Bij Lush verkopen  ze handgemaakte zeep met natuurlijke ingrediënten. Fijn voor huid en haar. Wil je iets aanschaffen bij Lush, dan adviseer ik je om toch even naar een winkel te gaan. Je krijgt goed advies en je kunt meteen bepalen of je de geur lekker vindt. Bovendien kun je het onverpakt aanschaffen. Ook bij o.a.biologische winkels wordt vaak onverpakte zeep verkocht. Ben je in Münster, kijk dan ook even bij Natürlich  Unverpackt.  Hier verkopen ze ook bamboe tandenborstels,  tandfloss in een glazen verpakking en tandtabletjes (vervangt tandpasta). Hier kun je ook douchegel in bulk kopen.

Kijk of je zelf producten kunt maken. Op het internet staan recepten voor o.a. deodorant, lippenbalsem, bodyscrub of bodybutter. De meeste ingrediënten heb je vaak wel in een keukenkastje staan. Op YouTube staan diverse tutorials met de recepten in de beschrijving.  De producten kun je bewaren in herbruikbare bakjes en potjes.

Let ook eens op de wegwerpartikelen die je vaak gedachtenloos weggooit. Investeer in herbruikbare items zoals wasbare wattenschijfjes, een safety razor, wasbaar maandverband en -inlegkruisjes, katoenen washandjes, enz.
Zoek ook naar bv biologisch afbreekbare wattenstokjes.

Als laatste: wisten jullie dat nagels en haren composteerbaar zijn?

2 gedachtes over “Leven zonder afval (4)

  1. Pingback: Afval in Enschede | Miss Jackyz Blog

  2. Pingback: Een week zonder afval | Miss Jackyz Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s