Leven zonder afval (2)

Zomaar een vraag: Is het mogelijk om te leven  zonder afval? 
Of een ‘zero-waste’ lifestyle inderdaad mogelijk is, daar zijn de meningen over verdeeld.
De resultaten van de 100-100-100 Challenge in Twente lieten zien dat restafval inderdaad verlaagd kan worden. Volgens cijfers van Twente Milieu produceerden inwoners van Twente eerder 55 kilo restafval per 100 dagen. De deelnemers van de Challenge lieten zien dat het mogelijk is om in 100 dagen nog slechts 4,5 kilo restafval per 100 dagen te verzamelen.
Ook de ‘Zero wasters’ die ik regelmatig op social media voorbij zie komen reduceerden hun restafval tot 1 weckfles per jaar, soms voor een gezin van 4 personen.
Hoe dan?
In deel 2: Inkopen
Heb je wel eens kritisch naar je boodschappen gekeken als je met volle tassen terugkwam?  Ik wel, en ik heb me vaak afgevraagd of het nou niet anders kon met zoveel plastic en andere soorten verpakkingen. Hoe pak je dat aan?
Anders dan in de Verenigde Staten hebben wij niet in elke supermarkt een “bulk”afdeling waar je de producten uit containers haalt en bij voorkeur in een eigen verpakking meeneemt. Het zou (zeker in Twente met de prachtige uitslagen na de 100-100-100 Challenge) fantastisch zijn als er ook maar één supermarkt een “bulk” afdeling zou inrichten.
Wat kunnen we wel doen?
Zorg voor lege glazen potjes, stoffen zakken (zakjes) of herbruikbare papieren zakjes en neem die mee als je boodschappen gaat doen.
Zoek je producten in een supermarkt bij bedieningsafdelingen, bv. kaas, olijven. Vraag of ze daar de olijfjes in willen doen.
Groente en fruit kun je in de groentezakjes (bv. van Take5nets ) afwegen in plaats van de plastic zakjes.
Vanmiddag deed ik boodschappen bij een nieuw geopend filiaal van Lidl  in Enschede. Daar zag ik een kleine “bulk”afdeling met pinda’s, cashews en amandelen. Mee te nemen in recyclebare papieren zakjes. In hetzelfde filiaal is een afbakafdeling met broodjes, stokbrood, donuts e.d. Ook deze producten kun je prima meenemen in een herbruikbaar stoffen zakje (of een herbruikbaar groentezakje).
Koop je wel eens versgeperste jus d’orange bij de supermarkt, vraag dan of je het je eigen glazen fles mag tappen.
Kies producten in glas in plaats van blik en  bewaar de glazen potten (potjes).
Niet alleen in de supermarkt kun je besparen op verpakkingen. Ga ook eens naar een slager voor vlees en vleeswaren. Of ga eens naar Oil & Vinegar voor bv. olijfolie die je meeneemt in je eigen glazen fles.
Bij koffie-en theewinkels kun je producten ‘los’ kopen, bv. koffie bij Simon Lévelt.
Wil je helemaal  verpakkingsvrij winkelen, dan ben je aangewezen op winkels als bv. Goods Only in Zutphen of Natürlich Unverpackt in Münster.(zie ook het artikel wat ik eerder schreef)

 
IMG_2731

 De “bulk” afdeling van Lidl Enschede.

2 gedachtes over “Leven zonder afval (2)

  1. Pingback: Afval in Enschede | Miss Jackyz Blog

  2. Pingback: Een week zonder afval | Miss Jackyz Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s