Leven zonder afval (1)

Zomaar een vraag: Is het mogelijk om te leven zonder afval? 

Of een ‘zero-waste’ lifestyle inderdaad mogelijk is, daar zijn de meningen over verdeeld
De resultaten van de 100-100-100 Challenge in Twente lieten zien dat restafval inderdaad verlaagd kan worden. Volgens cijfers van Twente Milieu produceerden inwoners van Twente eerder 55 kilo restafval per 100 dagen. De deelnemers van de Challenge lieten zien dat het mogelijk is om in 100 dagen nog slechts 4,5 kilo restafval per 100 dagen te verzamelen.

Ook de ‘Zero wasters’ die ik regelmatig op social media voorbij zie komen reduceerden hun restafval tot 1 weckfles per jaar, soms voor een gezin van 4 personen.
Hoe dan?

Vandaag deel 1: Afval scheiden

Je kunt  al veel restafval reduceren door het afval te scheiden. De gemeente Enschede heeft per adres (laagbouwwoning) 3 afvalcontainers ter  beschikking gesteld t.w. groenafval, papier en restafval. Daarnaast kennen we de plastic zakken voor PMD (Plastic, Metaal en Drankkartons).
In de stad zijn diverse inzamelpunten (veelal bij een supermarkt) waar je je oude frituurvet, batterijen, kleding en glas kwijt kunt.
Met de milieupas kun je op de ABP’s (AfvalBrengPunten) per jaar maximaal 300 kilo   storten. Bij zo’n ABP staat ook een container waar je recyclebaar afval (friteuse, TV, DVD-speler) kwijt kunt en een unit voor chemische afval (verf, verfverdunners of andere chemicaliën).

Je kunt nog een stapje verder gaan door plastic deksels en doppen apart te bewaren en vervolgens op te sturen naar KNGF Geleidehonden. Per kilo ingeleverde doppen ontvangt de stichting een vergoeding. Kijk op de site voor meer informatie.

Oude cartridges en mobiele telefoons kun je doneren aan een goed doel via Eeko.  Kijk op de site voor inzamelpunten en de goede doelen die ze steunen.

Weet je niet precies welk afval waar in moet, kijk dan even op de site van b.v.
Twente Milieu  (of op de app) of op de site van Milieucentraal.

 

afvalbak klanderij

Afval scheiden tijdens het shoppen in winkelcentrum de Klanderij in Enschede.

3 gedachtes over “Leven zonder afval (1)

  1. Pingback: Voorbereiden Plastic Free July 2018 | Miss Jackyz Blog

  2. Pingback: Afval in Enschede | Miss Jackyz Blog

  3. Pingback: Een week zonder afval | Miss Jackyz Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s